Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adıyaman °C

Azerbaycan Milletvekili – “Çatışma sonrası dönem, ülkemizin dış ve iç politikasında yeni ve başarılı bir aşamanın başlangıcıdır”

Azerbaycan Milletvekili – “Çatışma sonrası dönem, ülkemizin dış ve iç politikasında yeni ve başarılı bir aşamanın başlangıcıdır”
Profesyonel Emlak
15.04.2022
A+
A-

Ülker Piriyeva – Azerbaycan
Azerbaycan Parlamentosu Milletvekili Meşhur Memmedov, “Çatışma sonrası dönem, ülkemizin dış ve iç politikasında yeni ve başarılı bir aşamanın başlangıcıdır”, diye – tarihe not düştü.

Azerbaycan Milletvekili Meşhur Memmedov – “Evet, Avrupa Birliği ile temaslar savaştan bu yana yoğunlaştı. Böylece Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in başkanlığında 12 Nisan’da gerçekleştirilen bu yılın ilk çeyreğinin sonuçlarına ilişkin toplantıda dile getirilen görüşler, üzerimize düşen tüm görevlerin yerine getirildiğini bir kez daha kanıtladı. Elbette her şeyden önce uluslararası kuruluşlarla aktif işbirliği devam etmiş ve dünyanın önde gelen uluslararası kuruluşları yeni gerçekleri benimsemiştir. Şuşa’da BM aracılığıyla uluslararası bir etkinlik yapıldığını hatırlayalım. Azerbaycan’ın BM’ye üyeliğinin 30. yıldönümüne adanan etkinlik kuşkusuz çok önemli bir olaydı. Bu, BM’nin Azerbaycan’ın toprak bütünlüğünü tam olarak tanıyan bir organ olduğunu bir kez daha gösterdi. Aynı zamanda yıllardır memnun olmadığımız Minsk Grubu meselesini de unutmamalıyız. Anlaşmazlığı çözme yetkisinin hukuki olmasına rağmen, fiili olarak geçersiz sayılabileceği belirtilmelidir. AGİT de yeni gerçekleri tamamen kabul etti. Minsk Grubu, İkinci Karabağ Savaşı’ndan önce 28 yıldır faaliyet gösteriyordu ve eşbaşkan ülkeler yıllar içinde Azerbaycan ve Ermenistan’a belki de yüzlerce defa ziyarette bulunmuşdular. Sonuç ise sıfır oldu. Elbette bunun sebepleri Azerbaycan halkı tarafından bilinmektedir. Avrupa Birliği ile temasların savaştan sonra yoğunlaşması sevindiricidir. Avrupa Birliği, çatışma sonrası dönemin gerçeklerini kabul etmektedir. İmzalanan nihai tebliğde “Dağlık Karabağ” adı geçmiyor. Bu, çatışmanın çözüldüğü anlamına gelir. Şimdi Avrupa Birliği Azerbaycan-Ermenistan ilişkilerini normalleştirmek için çalışıyor ve bu konular 6 Nisan’daki son Nisan toplantısında tartışıldı. Böylece Azerbaycan hükümeti iki ülke arasındaki ilişkileri normalleştirmek için 5 ilke önermiştir. Aynı zamanda, Ermenistan tarafı öneriyi memnuniyetle karşıladı ve bu açıklamalar Brüksel toplantısından önce yapıldı. Bu, Azerbaycan’ın toprak bütünlüğünün kabul edildiği ve Ermenistan’ın Azerbaycan üzerindeki toprak iddialarından vazgeçtiği anlamına gelir. Bölgede barışın bir an önce sağlanması için Ermenistan’ın silahlanması durdurulmalıdır. Unutulmamalıdır ki Ermenistan’ın silah alacak parası yoktur ve hiçbir zaman da olmamıştır. İkinci Karabağ Savaşı’nda 4-5 milyar dolar değerindeki Ermeni askeri teçhizatı Azerbaycan Ordusu tarafından imha edildi. Bu ekipmanların bir kısmı ganimet olarak alındı ve Askeri Ganimet Parkımızda sergilendi.”

Azerbaycan Milletvekili Meşhur Memmedov – “Elbette Ermenistan’ın silahlanması için yeniden para tahsis edilirse, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in dediği gibi, Azerbaycan bunu dostane olmayan bir adım olarak görecektir. Uluslararası toplumun bize olan ilgisi daha da arttı. Bu ilgi yatırım projelerine de yansımaktadır. Bu yılın sadece üç ayında iki büyük yatırım projesi başlatıldı – iki yenilenebilir enerji santralinin kurulması. 470 megavatlık istasyonların yabancı yatırımcılar tarafından yapıldığını ve önümüzdeki yıl hizmete gireceğini belirtelim. Ülkenin ekonomik göstergelerinin çok olumlu olduğunu gururla söyleyebiliriz. İlk çeyreğin sonuçları, bu rakamların neredeyse hiçbir açıklamaya ihtiyacı yok. Gayri safi yurtiçi hasıla yüzde 6,8 arttı, petrol dışı ekonomimiz yüzde 10’dan fazla büyüdü. Ayrıca sanayi üretimindeki büyüme yüzde yüzde 4 civarında, ama petrol dışı sanayi üretimi yüzde 18’in üzerinde. Ne yazık ki dünyadaki süreçler olumsuz yönde ilerliyor. Çatışmalar, savaşlar şiddetleniyor ve gelecekte istikrarın nasıl sağlanacağı konusunda farklı görüşler var. Dünyada gıda kıtlığı olabileceğini not edeyim. Şu anda, dünya gıda fiyatları keskin bir şekilde yükseliyor. Bu süreç birkaç ay önce başladı. Özellikle Rusya ve Ukrayna’nın dünyanın önde gelen tahıl ihracatçıları arasında yer aldığı ve diğer gıda ürünlerini dünya pazarlarına ihraç ettiği düşünüldüğünde, Rusiya-Ukrayna savaşı bunu hızlandırdı. Şimdi zaten doğal bir eksiklik var ve bu hissedilecek. Bu nedenle gıda buğday tedariğimiz ilgi odağı olmalıdır. Böylece kurtarılan topraklarda geniş çaplı ekim çalışmaları yapılması talimatı verilmiş. Mültecilerin kendi topraklarına dönüşü artık ülkenin önde gelen planlarından biri.

Ağdam ve Füzuli Genel Planları onaylandı ve Genel Planlar bazında çalışmalara başlanıldı. Toplantıda dile getirilen görüşler, çatışma sonrası dönemin ülkemizin dış ve iç politikasında yeni ve başarılı bir aşamanın başlanğıcı olduğunu bir kez daha teyit etti.”

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.