Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adıyaman °C

Azerbaycan ve Kongo Cumhurbaşkanları toplantısı geniş bir katılımla gerçekleştirildi

Azerbaycan ve Kongo Cumhurbaşkanları toplantısı geniş bir katılımla gerçekleştirildi
Profesyonel Emlak
05.04.2024
A+
A-

Azerbaycan ve Kongo Cumhurbaşkanları toplantısı geniş bir katılımla gerçekleştirildi

 

 

04 Nisan 2024,

Azerbaycan ve Kongo Cumhurbaşkanları toplantısı geniş bir katılımla gerçekleştirildi
4 Nisan’da Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Kongo Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Denis Sasso-Nguesso ile görüştü.

Toplantıda konuşan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev şunları söyledi:

– Sayın Sayın Başkan.

Değerli misafirler.

Sizi tekrar selamlıyorum, Azerbaycan’a hoş geldiniz.

Ziyaretiniz büyük önem taşıyor ve bugün gerçekleştirdiğimiz birebir görüşmemizde birçok konuyu enine boyuna ele aldık. Gündemimiz oldukça geniş. Bugün siyasi, ekonomik, yatırım, enerji ve diğer alanlarda olası işbirliklerini konuştuk. Tartışılan tüm konularda hemfikiriz. Ziyaretinizin elbette gelecekteki işbirliğimize çok olumlu etkisi olacaktır. Siyasi ilişkilerimiz daha da güçlenecek. Umuyorum ki ziyaret sonrasında varılan anlaşmaların hayata geçmesi sonucunda ticaret döngüsünde olumlu bir dinamik ortaya çıkacaktır. Bugün sizlerle enerji ve tarım sektörlerinde iş birliği konusunda geniş bir görüş alışverişinde bulunduk ve halen bir fikir ayrılığı yaşanmadı. COP29’da birlikte çalışmayı sabırsızlıkla bekliyoruz ve desteğiniz için teşekkür ederiz.

Bugün aynı zamanda eğitim, kültür ve diğer alanlarda işbirliği olanaklarını da tartıştık ve tüm tartışmalarımız bu konuda ortak bir duruş sergilediğimizi bir kez daha gösteriyor.

Resmi ziyaretiniz öncesinde Kongo ve Azerbaycan’dan heyetlerin karşılıklı ziyaretleri düzenlendi. Bunlar geziye hazırlanmaya yönelik adımlardı. Bugün imzalanacak belgelerin ve varılan anlaşmaların işbirliğimizi büyük ölçüde güçlendireceğine eminim.

Yeniden hoşgeldiniz.

XXX

Ardından Kongo Cumhuriyeti Devlet Başkanı Denis Sassu-Nguesso konuştu ve şunları söyledi:

– Bay Baskan.

Öncelikle güzel ülkenizi, güzel şehrinizi, başkentinizi ziyaret edebilmemiz için gerekli koşulları yarattığınız için size şükranlarımı sunmak isterim. Uzun zamandır Bakü’yü duyuyorduk ve davetiniz sayesinde Azerbaycan’ı ve Bakü’yü ziyaret ettik. Bu nedenle size bir kez daha teşekkür ediyorum.

Birebir görüşmemizi değerlendirdiniz. Ülkelerimiz arasında çok büyük bir potansiyelin bulunduğunu ve bunun halkımızın kalkınmasına katkı sağlayabileceğine dair birkaç yorumda bulunmak istiyorum. Mesela ülkemizin çok büyük bir tarım potansiyeline sahip olduğunu, ekili arazinin belki yüzde 3’ünü kullandığımızı, geri kalanın kullanıma hazır olduğunu söyledim. Bol su kaynaklarımız ve tüm yıl boyunca parlayan Güneşimiz var. Bu potansiyeli ve bu alandaki büyük deneyiminizi tarımımızın gelişmesi için kullanabiliriz. Mesela Kongo’da bir ürün üretip ihraç edebiliyoruz.

Aynı zamanda yenilenebilir enerji alanında büyük bir potansiyele sahip olduğumuzu, tüm yıl boyunca Güneş’e sahip olduğumuzu ve Azerbaycan’ın bu alandaki zengin tecrübesinden yararlanabileceğimizi bir kez daha belirtmek isterim.

 

 

 

Büyük boyutlu görseller
TÜM YAZILAR
HABERLER
BELGELER
VİDEOLAR
RESİMLER

kaynak:https://president.az/az/articles/view/65445

 

REKLAM ALANI