Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adıyaman °C

Bakan Ceyhun Bayramov’un İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Hüseyin Amir-Abdullahian’la görüşmesine ilişkin basın açıklaması

Bakan Ceyhun Bayramov’un İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Hüseyin Amir-Abdullahian’la görüşmesine ilişkin basın açıklaması
Profesyonel Emlak
13.03.2024
A+
A-

No:102/24, Bakan Ceyhun Bayramov’un İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Hüseyin Amir-Abdullahian’la görüşmesine ilişkin basın açıklaması

 

 

 

Azerbaycan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, Dışişleri Konseyi’nin olağanüstü toplantısına katılımı çerçevesinde 5 Mart 2024 tarihinde İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Hüseyin Amir-Abdullahian ile görüştü. İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Bakanları.

 

Görüşmede iki ülke arasında ikili ve bölgesel konuların yanı sıra bölgedeki mevcut durum ele alındı.

 

İran bakanı, ülkemizde yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin başarıyla sonuçlanması ve Sayın Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in bu yüksek göreve yeniden seçilmesi nedeniyle bir kez daha tebriklerini iletti. Bu seçimlerin Azerbaycan’ın tüm topraklarında yapılması nedeniyle özellikle önem taşıdığını vurguladı.

 

Bakanlar, Azerbaycan Büyükelçiliğine terör saldırısını gerçekleştiren kişi hakkında verilen mahkeme kararının ardından büyükelçiliğimizin çalışmalarının yeniden canlandırılması yönünde atılacak adımlar konusunda da görüş alışverişinde bulundu.

 

Taraflar, üst düzey temasların genişletilmesine yönelik planlar, Azerbaycan ile İran arasındaki Hükümetlerarası Ortak Ekonomik İşbirliği Komisyonu’nun çalışmalarının önemi, bölgedeki ulaşım ve iletişim koridorlarının geliştirilmesi ve genişletilmesi konularında görüş alışverişinde bulundu.

 

Bakan Ceyhun Bayramov, bu yıl ülkemizde düzenlenecek olan BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (COP-29) Taraflar Konferansı’nın 29. oturumunun ek işbirliği fırsatları yarattığını kaydetti.

 

Bakan, karşı tarafa mevcut bölgesel durumun yanı sıra Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki barış sürecinin mevcut durumu ve beklentileri hakkında bilgi verdi.

 

Toplantıda, Ermenistan’ın bölgede barış ve istikrara hizmet etmeyen üçüncü tarafları devreye sokmasının ve bazı devletlerin Ermenistan’ı silahlandırma çabalarının barış sürecine tehdit oluşturduğu vurgulandı.

 

Toplantıda ayrıca iki ülke arasındaki mevcut işbirliği gündemindeki diğer ikili ve bölgesel konular da ele alındı.

 

Paylaş
BÜTÜN HABERLER

kaynak:https://mfa.gov.az/az/news/no10224

 

 

 

REKLAM ALANI